Chyba
  • Chyba při nahrávání kanálu

Film

24. duben 2012

Železná lady je filmem o (bez)moci

film Železná LadyV hlavní roli filmu Železná lady exceluje Meryl Streep a opět tak dokazuje, že je výbornou herečkou, která si na seznam svých úspěchů může připsat další perfektně zvládnutou filmovou roli. Role političky Margaret Thacher herečce možná vyhovuje i proto, že mezi ní a skutečnou historickou postavou, kterou ztvárnila, lze nalézt hned několik paralel.

Obě ženy se díky svým schopnostem dokázaly prosadit ve světě tvrdé konkurence, zvítězily nad ostatními i samy nad sebou, staly se populárními a zapsaly se tak do srdcí mnoha lidí. Jak o Meryl Streep, tak o Margaret Thatcher, lze říci, že na svou dobu byly výjimečnými ženami.

Pouze šťastná ruka při výběru hlavní protagonistky bohužel pro dobrý film není dostačující. Ačkoli Železná lady má být filmem životopisným, zachytit život jedné z nejvlivnějších žen, které kdy Velká Británie měla, se mu příliš nedaří. Není to ostatně ani možné. Z bohatého životního příběhu hlavní hrdinky je nezbytně nutné vybrat pouze něco, a na to zaostřit pozornost.

Na co se však zaměřit? Na politickou dráhu Margaret Thatcher a na období jejího vstupu do politiky? Na fakt, že ukázala Británii možnost vstupu žen do vysoké politiky, jež byla do té doby pouze mužskou záležitostí? Na dobu její úspěšné i méně úspěšné vlády? Na to, že byla také manželkou a matkou? Nebo snad na problémy (především psychické), které ji postihly ve stáří? Tvůrci filmu, troufám si tvrdit bohužel, zvolili poslední možnost. Z životopisného filmu o významné političce, se tak stává spíše film o stárnoucí ženě, místo moci můžeme na plátně často vidět bezmoc, místo anglické lady je zachycena stárnoucí žena. Název se dostává do protikladu s obsahem filmu. Opravdu byl tohle záměr?

Filmu na přitažlivosti ubírá i ne příliš vhodně zvolený způsob vyprávění, kdy je místo chronologického řazení událostí využito prolínání různých časových rovin. Navíc, místo aby se do minulosti prolínala současnost, prolíná se do současnosti minulost. V centru divákovy pozornosti tak stojí hlavně stárnoucí a bezmocná politička a její oslnivý a fascinující život se ztrácí v dálce. Jako kdyby snad to, co Margaret Thatcher dokázala, bylo degradováno a vymazáno tím, že ji ve stáří zradilo tělo a mysl. 

Je škoda, že film tolik času věnuje současnosti, která je ve srovnání s minulostí jen málo zajímavá. Mnohem lépe by tvůrci udělali, kdyby se více soustředili na všechno to, co Margaret Thatcher musela překonat, než politici a celá Británie konečně uslyšeli její hlas a na to, co všechno tato žena musela obětovat své kariéře.

Přesto však, navzdory všemu co bylo řečeno, lze film Železná lady označit za inspirující, a to především v tom smyslu že upozorňuje na osobu Margaret Thatcher, na její život a alespoň se dotýká všech jejich životních mezníků, úspěchů i neúspěchů.  Kdo chce, může se po skončení filmu do studia života této političky ponořit hlouběji. Železná lady je poněkud neobvyklý film s neobvyklým stylem vyprávění pojednávající o neobvyklé ženě. Meryl Streep v něm ale svou hlavní roli zvládla na výbornou, jako obvykle.

Trailer filmu Železná Lady

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit

Kam zajít dál?

  • 10.Mezinárodní festival outdoorových filmů

    Příznivci adrenalinových, dobrodružných, ale také cestopisných filmů by se měli mít na pozoru, neboť právě v těchto dnech probíhá 10. Mezinárodní festival outdoorových filmů. To, jaké filmy na něm...

  • Adrenalinová jízda Na divoké vlně

    Premiéra nového filmu Na divoké vlně (Chasing Mavericks) dorazí na plátna kin již 22. listopadu.  Životní příběh talentovaného surfaře Jaya Moriartyho nikoho nenechá v klidu. V hlavní roli se můžete...

  • Atlas mraků: V mnoha ohledech výjimečný film

    Jeden z nejočekávanějších filmů tohoto roku; obsazený hereckými hvězdami, z režisérské dílny trojice kultovních filmařů – Toma Tykwera a sourozenců Andyho a Lany Wachowských, podle knižního...

  • Bloudění Tima Burtona v Temných stínech

    Když 10. května 2012 vstupoval do kin nový počin režiséra Tima Burtona a jeho klasického tandemu spolupracovníků, většina fanoušků zřejmě očekávala další skvělou show navazující na tradici...

Mezi námi

Kalendář událostí v měsíci

Cestování a Outdoor

Mapa restaurací v Praze

Mapa restaurace v Praze

top