Chyba
  • Chyba při nahrávání kanálu

Vystavy

20. prosinec 2012

Kde v Praze najít betlémy

Vánoce a betlémyVánoce už klepou na dveře a většina z nás se chce v těchto dnech alespoň na moment zastavit, strávit nějaký čas s rodinou, přáteli a svými blízkými. Proč si ale také nedopřát jedno hezké odpoledne nad betlémy? V Praze jich bude letos k vidění spousta.

Na Gymnáziu Jana Keplera proběhne ve dnech 22. prosince 2012 – 1. ledna 2013 výstava českých i zahraničních betlémů. K vidění budou betlémy z obvyklých i neobvyklých materiálů, a to např. ze sádry, vosku, slámy, křišťálu, šustí, kůže, alabastru, lávy, perníku, pryskyřice, mramoru, těsta, motýlích křídel. Vystaven bude ale také třeba betlém vajíčkový, malovaný na peří nebo na špalcích dřeva, betlém paličkovaný a vyšívaný. Ano, opravdu na co si jen vzpomenete! Jistě vás překvapí i fakt, že betlémy vznikly nejen u nás, na Slovensku, v Polsku, v Rakousku, ale pocházejí třeba i z Chile, Kolumbie nebo Filipín. Více informací hledejte zde: www.betlemy.eu.

Již šestým rokem nabízí výstavu betlémů Muzeum Karlova mostu. Ani letos nebude chybět dominanta expozice – slámový betlém v životní velikosti. Výstavu můžete navštívit od 2. prosince 2012 až do 3. února 2013. Další zajímavosti najdete zde: www.muzeumkarlovamostu.cz.

Výstavu věnovanou českým historickým betlémům pořádá i Národní knihovna ČR ve spolupráci s Muzeem betlémů Karlštejn. Ve Výstavním sále Galerie Klementinum naleznete expozici již nyní. Výstava začala 16. listopadu 2012 a potrvá do 6. ledna 2013. Pokud by vás téma betlémů zajímalo hlouběji než pouze jako tip na kulturní zážitek, budete mít 11. prosince příležitost si v Zasedacím sále NK ČR vyslechnout přednášku PhDr. Zity Suchánkové o tradici stavění betlémů v našich zemích. Další informace hledejte zde: www.nkp.cz.

Betlémská kaple letos ve svých podzemních prostorách uvede výstavu „… a přišel čas Vánoc do Betlémské kaple“. Titul není vůbec zvolen náhodně, letošní vánoční výstava, na které budete moci obdivovat i betlémy, se bude věnovat tématu času a jeho měření ve všech podobách. Zavítat na tuto výstavu můžete od 1. prosince 2012 do 6. ledna 2013. Pro další informace se podívejte sem: www.vanocnivystava.cz.

Na další betlémy se můžete zajít podívat ještě do katedrály sv. Víta, Václava a Vojtěcha (od Štědrého dne do 6. ledna), do kostela sv. Matěje, kde jsou k vidění perníkové jesličky (od 2. prosince do 27. ledna), do kostela Panny Marie Vítězné (od 16. prosince do 13. ledna) nebo do klášterního kostela Panny Marie Andělské, kde můžete vidět jedinečné kapucínské jesličky, jejichž postavy jsou vyvedeny v životní velikosti. Obdivovat je můžete od 24. prosince do 2. ledna.

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit

Kam zajít dál?

  • Barvami Nepálu a Indie

    Když zhruba před dvěma lety odjížděl a vyprávěl všechny ty barvité představy, trochu jsme se o něj obávali, avšak dnes sedíme v kavárně Notabene, ulici Na Hrobci,  na jeho již druhé výstavě s touto...

  • Choco story odhaluje tajemství čokolády

    Je lahodná, podněcuje naše smysly a nedá se jí odolat. I tak by se pomocí několika slov dala popsat ona zázračná pochutina jménem čokoláda. Dopřáváme se ji ve chvílích naprosté pohody anebo naopak ve...

  • Dotkněte se pravěku s Národním muzeem

    Národní muzeum zve příznivce archeologie na akci plnou objevů a poznání Dotkni se pravěku aneb dny pravěkých řemesel, která se koná 27. a 28. září 2012 od 9.00 do 16.00 hodin v areálu Botanické zahrady...

  • Kde v Praze najít betlémy

    Vánoce už klepou na dveře a většina z nás se chce v těchto dnech alespoň na moment zastavit, strávit nějaký čas s rodinou, přáteli a svými blízkými. Proč si ale také nedopřát jedno hezké odpoledne...

Mezi námi

Kalendář událostí v měsíci

Cestování a Outdoor

Mapa restaurací v Praze

Mapa restaurace v Praze

top