Zdraví

2. duben 2012

Vliv stravy na člověka

Napsal Evžena Janovská

Vliv stravy na člověkaKaždého člověka ovlivňuje nejen to, jakou stravu konzumuje, ale i to, jakou stravu konzumoval v období dětství a dospívání a dokonce i to, jakou stravu konzumovala jeho matka během těhotenství a kojení. Tuto skutečnost ukazovala Ing. Průchová na několika případech.

Každá potravina působí na člověka jinak, např. pivo roztahuje střeva, a proto mají častí konzumenti piva typicky tvar břicha, tzv. pivní břicho. Hojná konzumace potravin, které obsahují hodně tekutin, bývá jednou z příčin, proč má někdo vysokou postavu. Kdo konzumuje hutné potraviny, to znamená potraviny, ve kterých je málo tekutin, bývá nižší, podsadité postavy.

Muži jsou jiní než ženy, nejen vzhledově, ale též ve svých výživových potřebách, např. mléko a sladké potraviny dodají ženám energii, ale mužům nikoli. Ing. Průchová vidí příčinu v rozdílné energii muže a ženy. Muži mají kosmickou energii, která přichází seshora, zatímco ženy mají zemskou energii, která vzniká rotací Země kolem své vlastní osy.

Jak má podle Ing. Průchové a p. Průchy vypadat zdravá strava? Strava nemá obsahovat mnoho masa, maso vyvolává potřebu sladkého jídla. Cukr dodává tělu pouze energii, ale odebírá minerály. Nedostatek minerálů mimo jiné způsobuje špatný růst vlasů, zejména u mužů a ve středním věku začíná vznikat pleš. Bílá pšeničná mouka a výrobky z ní, bílá neloupaná rýže obsahují pouze škrob, to znamená cukr, a cukr, jak je výše uvedeno, odebírá tělu minerály. Strava má být harmonická, protože člověk má žít v harmonii, v harmonii se sebou, se svoji rodinou, se svým okolím, s přírodou. Většinu stravy mají tvořit potraviny rostlinného původu. Kdo jí hodně rostlinní potravy, je klidný, soustředěný, pružný, dokáže se dobře přizpůsobit různým podmínkám, je pevně zakotvený a není schopen agrese. Většinu stravy mají podle Ing. Průchové tvořit celozrnné obilniny, výrobky z nich, obilné kaše, luštěniny, zelenina, i kvašená zelenina. Další součástí zdravé stravy je olivový nebo jiný rostlinný olej, ořechy, semínka, mandle, mořské řasy, trocha ovce a občas ryby. Jako sladidla se používá rýžový a jahelný slad.  Mezi zdravá jídla patří zeleninové polévky, např. zeleninová polévka se sójovou pastou a mořskými řasami, obilné kaše s luštěninami a zeleninou, luštěniny se zeleninou, obilné kaše se zeleninou (např. rýžová kaše s mrkví). Je doporučeno často používat kvašenou zeleninu. Kvašená zelenina dodá tělu enzymy a usnadní trávení luštěnin, celozrnných obilovin a semínek.  Vhodnými nápoji je pitná voda, stolní a minerální vody bez příchuti, neslazené čaje.

Ing. Průchová dělí potraviny do třech oblastí, zón.  První zóna je tzv. zóna zdraví, do této zóny patří celozrnné obilniny, luštěniny, semínka, ořechy, zelenina, mořské řasy. Nahoru od zóny zdraví se nacházejí potraviny, které uvolňují. Mezi ně patří např. většina léků, alkohol, káva, koření, med, cukr, ovocné šťávy, bílá pšeničná mouka, bílá loupaná rýže, těstoviny z bílé pšeničné mouky, pečivo z bílé pšeničné mouky, houby, tuky, majonéza, sladké potraviny. Dole od zóny zdraví se nacházejí potraviny, které zpevňují, stahují, mezi ně patří např. mléko a mléčné výrobky.

Mezi nezdravé potraviny patří potraviny, které obsahují různé chemické přísady, např. konzervační látky, instantní potraviny, polotovary, uzeniny, sladkosti.

Sladkosti nejsou zdravé a častá konzumace sladkostí škodí každému, ale nejvíce dětem. Děti ale přímo milují sladkosti. Častá konzumace bonbónů, cukrovinek, čokolády, různých sladkých pochoutek a slazených limonád vede u nich v pozdějším věku k obezitě. Nadměrná konzumace sladkostí, sladkých jídel, slazených nápojů má i jiné následky, např. hyperaktivitu, neklid, špatnou soustředěnost, roztěkanost. Děti mají uspokojovat svoji chuť na sladké, ale ne bonbóny, zmrzlinou, sušenkami čokoládou a jinými sladkostmi, ale jídlem, které má sladkou chuť a které jejich tělu dodá kromě energie i další potřebné látky, např. vitamíny, minerály, vlákninu. Vhodný je např. vodní meloun, který se po nakrájení velmi lehce posolí, sůl odebere část sladké chuti a meloun je osvěžující, lahodný a není přeslazený. Výborné jsou obilné krémy, např. rýžový krém, jahelný krém, sušené, krátce povařené švestky s mandlemi, namleté, krátce na sucho opražené lískové oříšky. U takto upravených lískových oříšků se spojí jejich nasládlá chuť s tukem, který je v nich obsažen a výsledkem je uspokojení chuti na sladké, není pociťována potřeba konzumace bonbónů a dalších sladkostí.

Některá maminka si možná řekne, je správné, že dítě má konzumovat hodně zeleniny, ale jak ho mám k tomu přimět? I na tento problém má Ing. Průchová řešení. Děti je třeba postupně zapojovat do přípravy jídla, jídlo má být na talíři vkusně naservírováno, má působit estetickým dojmem. Vhodné jsou různě vykrajované a zdobené tvary zeleniny, např. ředkvičky vykrojené do tvarů kytek, položené na proužky nakrájeném hlávkovém salátu.

Nechci tvrdit, že tento typ stravy je vhodný pro každého, např. pro člověka, který trpí nějakým onemocněním střev a musí ve stravě omezit vlákninu, není tento typ stravy, ve které je nadbytek vlákniny, vhodný. Ale doporučuji tuto stravu, spolu s dostatkem neslazených tekutin, krátkodobě každému, kdo nemá dietní omezení, jako vhodný prostředek k očištění organismu, proti jarní únavě a k dodání energie.

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit

Kam zajít dál?

  • Boom estetické chirurgie

    Nové technologie, nové medicínské postupy, vysoký počet zdárně provedených operací. Toto vše se netýká jen klasické operační medicíny, ale i současné plastické chirurgie, která za několik...

  • Do jara s novou dávkou energie

    Zimní časy naštěstí zlehka polevují a dovolují nám těšit se na první jarní dny. Bohužel změna teplot s sebou přináší zvýšené množství jarní únavy, chřipek a vyčerpání. Proto je vhodné se na...

  • Do zubní ordinace s úsměvem

    Prohlíželi jste si fotky z letní dovolené a zjistili jste, že se na nich málo usmíváte? Napadlo vás, že to možná není tím, že byste si dovolenou neužívali, ale tím, že se podvědomě snažíte schovat...

  • Esoterická škola Martina Ospalíka

    Reiki je prastará léčitelská metoda, které pochází z Japonska. K nám se dostala díky jejímu znovu objeviteli, kterým byl Mikao Usui. Ten se rozhodl zasvětit do tajů tohoto prastarého léčitelského...

Mezi námi

top