Chyba
  • Chyba při nahrávání kanálu

Vystavy

8. březen 2013

Národní technické muzeum: poučení nebo zábava?

Národní technické muzeumHledáte ideální program pro sebe a třeba i pro své děti na deštivý víkend? Vydejte se do Národního technického muzea, které nabízí několik pater poučení a pár koutů zábavy. Zda se v muzeu budete učit, bavit či oboje najednou, záleží tedy jen na vás.

Pokud se rozhodnete pro poučení, je pro vás připraveno několik expozic. Expozice Architektury, stavitelství a designu obsahuje modely staveb, jejich podrobné nákresy a její součástí jsou i obrazovky, na kterých můžete shlédnout dobová videa ze stavby některých významných budov.  Z vyhlídkové plošiny, svařené z částí staré nýtované bechyňské lávky, která byla při povodních v roce 2002 poničena, se pak můžete pokochat panoramatickým pohledem na historický střed Prahy.

Další expozicí, kterou můžete navštívit, je expozice Astronomie, která obsahuje přístroje a pomůcky astronomů, geometrů, kartografů, navigátorů a počtářů 15. – 20. století. Neztratíte-li se v tmavých uličkách sálu, budete se moci důkladně seznámit nejen s historickými přístroji, ale díky několika funkčním modelům i s principy historických měřících a pozorovacích zařízení. Pokud vás prohlídka této expozice intelektuálně vyčerpá, určitě vyhledejte odpočinek v prostředí „soukromého minikina pro dva“, které promítá film o vesmíru. 

Vydáte-li se do expozice Tiskařství, zavede vás do prostředí tiskařské dílny vybavené originálními historickými stroji z 19. - 20 století. Strojů bude opravdu hodně, takže při jejich prohlídce zcela jistě oceníte možnost sami si vyzkoušet např. princip tisku z výšky nebo hloubky. V expozici Fotografický ateliér se budete moci na vlastní oči přesvědčit např. o tom, jak důležité je při fotografování správné světlo.

Poslední dvě expozice, které vás jistě zaujmou, jsou Technika v domácnosti  a Doprava. První expozice představuje různé „pomocníky v domácnosti“ od poloviny 19. století až do současnosti a můžete si být jisti, že obsahuje i nějaký ten vysavač nebo fén, který máte ještě vy nebo vaši (pra)rodiče doma. Druhá expozice s názvem Doprava nabízí nepřeberné množství silničních, železničních, vodních a leteckých dopravních prostředků z 19. až 21. století, při jejichž prohlídce určitě zalitujete, že je nemůžete sami vyzkoušet. Pouze v letadlech se zcela jistě nebudete chtít proletět, protože ta jako jediná nevypadají vůbec bezpečně.

Celkově se vám tedy ponaučení v jednotlivých expozicích dostane víc než dost. Pokud se chcete opravdu seznámit se vším, co sbírky Národního technického muzea nabízejí, tak více času strávíte čtením, než samotným prohlížením exponátů. V tomto případě je tedy poněkud na škodu, že sbírky muzea obsahují tolik historických unikátů, kterých není možné se dotýkat. Národní technické muzeum je totiž nejen největším technickým muzeem v České republice, ale co do rozsahu sbírek patří i k největším v Evropě.

Čeho se však můžete v Muzeu dotknout, jsou jednotlivé díly stavebnice Merkur, které se nacházejí v „dětském koutku“. Pokud se tedy chcete pobavit, vydejte se společně se svými dětmi za hrou. Věřte, že i tehdy pokud s dětmi v koutku strávíte celý den a jednotlivé expozice si nestačíte prohlédnout, nebudete to ztracený čas.

Foto: Národní technické muzeum

Komentáře  

 
# Hot and Beauty naked Girlsпорно русское катего 2024-01-31 12:02
My website: русское порно пьяные
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
 

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit

Kam zajít dál?

  • Barvami Nepálu a Indie

    Když zhruba před dvěma lety odjížděl a vyprávěl všechny ty barvité představy, trochu jsme se o něj obávali, avšak dnes sedíme v kavárně Notabene, ulici Na Hrobci,  na jeho již druhé výstavě s touto...

  • Choco story odhaluje tajemství čokolády

    Je lahodná, podněcuje naše smysly a nedá se jí odolat. I tak by se pomocí několika slov dala popsat ona zázračná pochutina jménem čokoláda. Dopřáváme se ji ve chvílích naprosté pohody anebo naopak ve...

  • Dotkněte se pravěku s Národním muzeem

    Národní muzeum zve příznivce archeologie na akci plnou objevů a poznání Dotkni se pravěku aneb dny pravěkých řemesel, která se koná 27. a 28. září 2012 od 9.00 do 16.00 hodin v areálu Botanické zahrady...

  • Kde v Praze najít betlémy

    Vánoce už klepou na dveře a většina z nás se chce v těchto dnech alespoň na moment zastavit, strávit nějaký čas s rodinou, přáteli a svými blízkými. Proč si ale také nedopřát jedno hezké odpoledne...

Mezi námi

Kalendář událostí v měsíci

Cestování a Outdoor

Mapa restaurací v Praze

Mapa restaurace v Praze

top