Chyba
  • Chyba při nahrávání kanálu

Literatura

10. květen 2012

Svět knihy letos v duchu komiksu

veletrh Svět knihyDobrá zpráva pro všechny příznivce literatury! Od 17. do 20. května se na pražském výstavišti v Holešovicích uskuteční již 18. ročník knižního veletrhu a literárního festivalu Svět knihy. Letošní veletrh představí kromě české a světové literatury především stále populárnější komiks.

Jeho návštěvníci se budou moci seznámit s téměř kompletní českou knižní produkcí beletrie a odborné literatury i s produkcí zahraniční. Svět knihy v Praze je největší akcí tohoto druhu v České republice. Na veletrhu se celkem představí na 400 vystavovatelů z více jak 30 zemí a regionů celého světa.

Program letošního ročníku nabídne návštěvníkům řadu odborných seminářů a konferencí, setkání se spisovateli a autorská čtení, prezentace nakladatelských domů či oceňování edičních a tvůrčích počinů. Bohatý bude také program pro děti a mládež. Řadu knih vystavujících nakladatelství si bude možné zakoupit za zvýhodněné veletržní ceny.

Hlavním tématem bude letos komiks a literatura Černomoří

Letošním čestným hostem veletrhu bude Rumunsko. Návštěvníci se mohou těšit na prezentaci literatury rumunské, ale také literatury širší oblasti černomořské. Budou se moci seznámit se zástupci Bulharska, Rumunska, Turecka, Gruzie s Abcházií, Ruska i Ukrajiny. Součástí programu bude také výstava fotografií z oblasti Černého moře.

Hlavním tématem letošního ročníku veletrhu bude Komiks, literární žánr, jehož oblíbenost v současnosti stále roste, a to především mezi mladší generací. Program věnující se komiksu bude velmi bohatý. Návštěvníci se budou moci s komiksovou tvorbou seznámit v rámci řady přednášek, seminářů a samozřejmě také výstav. V rámci výstavy Komiks vs. Ilustrace uvidí díla předních českých komiksových autorů, projekt Komiks nejen v komiksu nabídne dvě expozice komiksových tvůrců a také malířů, kteří se komiksem spíše jen inspirují. Nebudou chybět ani setkání s autory komiksů. Představen bude i aktuální boom japonského komiksu manga u nás, včetně specifik grafické přípravy. V prostorách Galerie hrdinů si budou návštěvníci moci stvořit vlastního hrdinu.

Součástí doprovodného programu budou divadelní a filmové přehlídky

Svět knihy nejsou ale jen knihy. Součástí doprovodného programu budou již tradičně divadelní a filmové přehlídky Svět knihy na jevišti a Svět knihy ve filmu, v jejichž rámci budou až do 19. května uváděny divadelní představení a filmy inspirované literárními předlohami. Ve dvanácti pražských a sedmi mimopražských divadlech se bude hrát pětatřicet představení adaptací literárních děl českých i světových autorů, včetně adaptací děl autorů rumunských a z černomořské oblasti. Na filmové adaptace literárních děl se mohou návštěvníci přijít podívat do kin Atlas, Ponrepo a Kino 35.

Návštěvníci se  mohou také těšit na praktické ukázky ze zajímavých knih o vaření v již čtvrtém ročníku projektu Vaříme s knihou.

V rámci veletrhu bude udělena také řada literárních cen, například Ceny Jiřího Ortena, či anticeny Skřipec za nejhorší překlad. Cenu Jiřího Theinera za šíření a propagaci české literatury v zahraničí převezme letos Ruth Bondy, bohemistka žijící v Izraeli. Jednou z cen bude i nová literární cena Česká kniha. Vítězná kniha bude mít naději na překladová vydání v některých z patnácti zahraničních partnerských nakladatelství v Bulharsku, Francii, Kanadě, Polsku, Rusku a Španělsku.

Večer před zahájením veletrhu se bude již tradičně konat Noc literatury, tentokrát na pražském Smíchově. Současné zahraniční tituly budou na různých atraktivních či běžně nedostupných místech Prahy 5 představeny známými hereckými osobnostmi. Předčítat z nich bude například Jan Kačer, Jan Potměšil, Miroslav Táborský či Bára Hrzánová.

Chcete- li se seznámit s novinkami z literárního světa, neváhejte a navštivte veletrh Svět knihy. Krom nových vědomostí a zážitků si z něj budete moci odnést i nové knihy za zvýhodněnou cenu.

 

Vstupné:

čtvrtek, 17. května - jednotné vstupné 120 Kč 

pátek - sobota, 18.-19. května - 100 Kč, děti a mládež 6-18 let, studenti, invalidní osoby, důchodci - 50 Kč, rodinné vstupné (2 dospělí + 1 – 2 děti do 15 let) - 200 Kč

neděle, 20. května – jednotné vstupné 50 Kč 

permanentní průkaz na celý veletrh - 200 Kč

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit

Kam zajít dál?

  • Českou reklamu můžete dát k Vánocům

    Petr Čtvrtníček pokřtil 7. listopadu v prostoru Galerie Langhans knihu Česká reklama autora Jaroslava Krupky, která vypráví příběh českých reklam od dob socialismu až po současnost. Dílo ale není...

  • Chcete si půjčit knížku o půlnoci?

    Můžete si v ní půjčit knížky, ale za půjčení nic neplatíte, když knížku včas nevrátíte, nepošle vám upomínku, a když ji ztratíte, nevynadá vám.  Je otevřená 24 hodin denně, to pro případ, že byste dostali...

  • Hledejme nejen na googlu, ale i v paměti

    Zapomínáte na narozeniny svých blízkých, co máte koupit, kde jste nechali auto, co jste se naučili ve škole nebo pro co jste šli do ledničky? Kniha „Šetři se, Einsteine“ s podtitulem „Jak si...

  • Jára Cimrman zanechal stopy po celém Česku

    Nemůžeme se s ním setkat, neexistuje, ale můžeme navštívit místa, na kterých posnídal, přespal, byl, nebo naopak vůbec nebyl. Těchto míst existuje v České republice minimálně přes dvě desítky a...

Mezi námi

Kalendář událostí v měsíci

Cestování a Outdoor

Mapa restaurací v Praze

Mapa restaurace v Praze

top